De geestelijke Wapenrusting

Voor zo lang ik weet draag ik altijd een bijbel bij me. Vroeger had ik daar speciaal zo’n zakbijbeltje voor gekocht. Dat paste dan precies in het borstzakje van mijn jas. Toen ik een PDA had (en later een smartphone) werd deze bijbel vervangen door een bijbel-app op de telefoon. Maar ik ging niet van huis zonder mijn Zwaard des Geestes. Want zo had Jezus in de woestijn de duivel verslagen, door het Woord.

Later in een discipelschapcursus werd ik er op gewezen dat je de wapenrusting van God elke dag kon aantrekken. En dat begon ik te doen. Ik leerde Efeze 6 vers 11 tot 17 uit mijn hoofd. Elke ochtend noemde ik het op in mijn gebed. Ik trok de wapenrusting aan om de strijd in te gaan.

Later nam ik daar geen genoegen meer mee. Ik wilde de wapenrusting meer inhoud geven. Wat trek ik dan aan? Hoe trek ik dat eigenlijk aan? wat beschermt het? Of wat is het voor wapen?

Ik ontdekte dat je dan vier dingen moet weten:

  1. Wat is de wapenrusting? Hoe zag die er uit? Er wordt in exegeses gebruik gemaakt van verschillende uniformen. Ik denk zelf dat het in dit beeld gaat om de wapnerusting van de Romeinse soldaat.
  2. Wat is de geestelijke anatomie? Sinds lange tijd worden geestelijke, psychische zaken verbonden met lichaamsdelen. Je kent wel de uitspraak dat iets moet zakken van het hoofd naar het hart. Dit betekent dat je het wel kunt weten, maar dat je het ook moet gaan voelen. het is van belang er achter te komen wat men met welk lichaamsdeel verbond.
  3. Wat is de geestelijke counterpart voor elk onderdeel. De gordel staat voor waarheid. Maar dan komt de vraag: wat bedoelt Paulus hier met waarheid?
  4. En dan de grote vraag: hoe trek je alles dan aan?

Want ik ben van een ding overtuigd. Er is een geestelijke strijd gaande. En om in die strijd geen slachtoffer te worden, om staande te blijven, om stand te houden moet je je voorbereiden. je moet je op de juiste manier beschermen, je moet de juiste wapens ter hand nemen.

Vandaar mijn interesse in dit onderwerp…

Hieronder is de tekst die gaat over de Geestelijke Wapenrusting. Klik op de verschillende tekstgedeelten om mijn gedachten er over te lezen.


Efeziërs 6 vers 13 tot 17.

13 Neemt daarom de wapenrusting Gods, om weerstand te kunnen bieden in de boze dag en om, uw taak geheel vervuld hebbende, stand te houden. 14 Stelt u dan op, uw lendenen omgord met de waarheid, bekleed met het pantser der gerechtigheid, 15 de voeten geschoeid met de bereidvaardigheid van het evangelie des vredes; 16 neemt bij dit alles het schild des geloofs ter hand, waarmede gij al de brandende pijlen van de boze zult kunnen doven; 17 en neemt de helm des heils aan en het zwaard des Geestes, dat is het woord van God.


4 gedachten over “De geestelijke Wapenrusting

  1. De vraag ‘wat wordt er beschermd’ heeft me aan het denken gezet.

    Is het niet de ziel die beschermd moet worden? Of te wel de ziel die je geheel hebt verloren, juist om hem te winnen. Heb kort geleden het boekje ‘Het behoud van de ziel’ van Watchman Nee gelezen. Daarin wordt heel duidelijk onderscheid gemaakt tussen het behoud van de geest (door een eenmalige keus voor Jezus’ verlossingswerk) en het behoud van de ziel, wat de rest van ons leven doorgaat. Voor dit ‘behouden van je ziel voor de eeuwigheid’ is de geestelijke wapenrusting denk ik, cruciaal.
    Nou, en hoe dan staande te blijven….. ben benieuwd naar verdere bevindingen.

  2. dit vind ik zo’n gaaf onderwerp waar zoveel inzit. Houdt me steeds weer bezig.Wat me nu te binnen schiet; Het mooie van de wapenrusting die Paulus hier noemt vind ik dat hij alle wezenlijke onderdelen beschermt; je kleding wordt opgehouden zodat je niet struikelt (de waarheid spreken; is dubbel; leugens zorgen voor valpartijen, maar vroeg me laatst ook af; Jezus is ook zelf de waarheid, wat zegt dat), je hart (gevoel door rechtvaardigheid van Jezus), onderkant voeten (bereidheid om evangelie van vrede te brengen), hoofd (ons denken wordt beschermt door zijn heil, heelmaking) schild (geloof, het vertrouwen dat Hij het gedaan heeft en zal doen en niet wij) voor hele bovenlijf daar waar de aanval op ingezet wordt. Alleen benen en rug niet, omdat ze niet belangrijk zijn of omdat daar andere overwegingen gelden? Benen omdat ze soepel moeten blijven, externe bescherming maakt altijd minder beweeglijk, en de rug omdat rugdekking moet komen van een andere medestrijder, die met zijn ogen de andere kant in de gaten houdt? en wat we vaak niet noemen; bij dit alles voortdurend bidden in de Geest, met Hem verbonden blijven…. het zwaard, enige aanvalswapen is weer een heel ander verhaal…

  3. Prachtig deze uiteenzetting over de Geestelijke wapenuitrusting.
    Ik ben dit aan het uitzoeken en een studie voor mezelf aan het maken hier over.
    Ik mis alleen het 7e punt, nl. bid voortdurend en laat u daarbij leiden door de heilige Geest.
    Mocht je dit nog willen aanvullen dan heb ik dit hieronder voor je neergezet.
    Zegen en groet vanuit Curacao!!

    7. Bid voortdurend en laat u daarbij leiden door de Heilige Geest.

    De kracht van bidden – Hoe krachtig is bidden?
    De kracht van bidden mag niet onderschat worden. Jakobus 5:16-18 stelt: “Beken elkaar uw zonden en bid voor elkaar, dan zult u genezen. Want het gebed van een rechtvaardige is krachtig en mist zijn uitwerking niet. Elia was een mens als wij, en nadat hij vurig had gebeden dat het niet zou regenen, is er drieënhalf jaar lang geen regen gevallen op het land. Toen bad hij opnieuw, en de hemel gaf regen, en het land bracht zijn vrucht weer voort.” God luistert zeer zeker naar gebeden, verhoort gebeden en gaat tot actie over als reactie op gebeden.

    Jezus leerde ons: “…Ik verzeker jullie: als jullie geloof hebben als een mosterdzaadje, dan zullen jullie tegen die berg zeggen: ‘Verplaats je van hier naar daar!’ en dan zal hij zich verplaatsen. Niets zal voor jullie onmogelijk zijn” (Matteüs 17:20). En 2 Korintiërs 10:4-5 vertelt ons: “De wapens waarmee wij ten strijde trekken dienen niet ons eigen belang, maar zijn er om met hun kracht bolwerken te slechten voor God. We halen spitsvondigheden neer en iedere verschansing die wordt opgetrokken tegen de kennis van God, we maken iedere gedachte krijgsgevangene om haar aan Christus te onderwerpen.” De Bijbel spoort ons aan: “Laat u bij het bidden leiden door de Geest, iedere keer dat u bidt; blijf waakzaam en bid voortdurend voor alle heiligen” (Efeziërs 6:18).
    De kracht van bidden – Hoe kan ik deze kracht aanboren?
    De kracht van bidden is niet afkomstig van de biddende mens. Nee, deze kracht bevindt zich in de God die met het gebed wordt aangeroepen.

    1 Johannes 5:14-15 vertelt ons: “Wij kunnen ons vol vertrouwen tot God wenden, in de zekerheid dat hij naar ons luistert als we hem iets vragen dat in overeenstemming is met zijn wil. En omdat we weten dat hij naar ons luistert, wat we hem ook vragen, weten we ook dat we alles al hebben gekregen wat we hem gevraagd hebben.”

    Het maakt niet uit wie er bidt, hoeveel passie er achter het gebed zit of wat het doel van het gebed is; God verhoort gebeden die in overeenstemming zijn met Zijn wil. Zijn antwoord is niet altijd “ja”, maar zal altijd zijn wat het beste voor ons is. Als onze verlangens met Zijn wil overeenkomen, dan zullen we na verloop van tijd Zijn antwoord begrijpen. Als we met hartstocht en met een doel bidden, volgens Gods wil, dan zal God krachtig antwoorden!

    We hebben geen toegang tot krachtiger gebeden door “magische formules” te gebruiken. De verhoring van onze gebeden is niet gebaseerd op de welsprekendheid van onze gebeden. We hoeven geen specifieke woorden of termen te gebruiken voordat God onze gebeden zal verhoren.
    Sterker nog, Jezus berispt mensen die met veel herhalingen bidden in

    Matteüs 6:7-8:
    “Bij het bidden moeten jullie niet eindeloos voort prevelen zoals de heidenen, die denken dat ze door hun overvloed aan woorden verhoord zullen worden. Doe hen niet na! Jullie Vader weet immers wat jullie nodig hebben, nog vóór jullie het hem vragen”.

    Een gebed is onze communicatie met God. Het enige dat je hoeft te doen, is God om Zijn hulp vragen.
    Psalm 107:28-30 herinnert ons aan het volgende:
    “Ze riepen in hun angst tot de HEER – hij leidde hen weg uit vele gevaren, hij bracht de storm tot zwijgen, de golven gingen liggen. Het verheugde hen dat de zee tot rust kwam, hij bracht hen naar een veilige haven.”
    Er zit kracht in bidden!

    De kracht van bidden – Om welke dingen zou ik moeten bidden?
    Door de kracht van het bidden is Gods hulp voor elk soort verzoek en op elk gebied beschikbaar.

    Filippenzen 4:6-7 vertelt ons:
    “Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.”

    Als je behoefte hebt aan een voorbeeld van een gebed, lees dan Matteüs 6:9-13. Deze verzen staan bekend als “Het Onze Vader”. Het Onze Vader is geen gebed dat we uit ons hoofd hoeven te leren en het dan steeds voor God moeten opzeggen. Het is slechts een voorbeeldgebed. Het laat ons zien welke elementen in een gebed zouden moeten voorkomen: aanbidding, vertrouwen in God, verzoeken, een schuldbelijdenis, een vraag om bescherming, enzovoorts. Bid voor dit soort dingen, maar spreek tot God in je eigen woorden.

    Het Woord van God staat vol met voorbeelden van de kracht van gebeden in verschillende situaties:
    – De kracht van bidden heeft vijanden overwonnen (Psalm 6:9-10),
    – de dood onderworpen (2 Koningen 4:3-36),
    – genezing gebracht (Jakobus 5:14-15)
    – en demonen verslagen (Marcus 9:29).
    – Via gebeden opent God ogen, verandert Hij harten, heelt Hij wonden en verleent Hij wijsheid (Jakobus 1:5).

    De kracht van bidden mag nooit onderschat worden, omdat deze de heerlijkheid en de macht van de oneindig machtige God van het universum aantrekt!
    Daniël 4:32 verkondigt:
    “De mensen op aarde zijn slechts nietige wezens; hij doet met de hemelse machten en met de mensen op aarde wat hij wil. Er is niemand die hem kan tegenhouden of tegen hem kan zeggen: ‘Wat hebt u gedaan?'”

    1. Hallo,
      Ik heb je opmerking bekeken en ook besproken in de bijbelstudiegroep van mijn kerk. Ik begrijp dat je gebed een belangrijk onderdeel vindt. Dat kan ik onderschrijven. In deze studie wilde ik hoofdzakelijk het beeld van de soldaat en de beeldspraak hierin behandelen. Ik denk dat jouw reactie een waardevolle aanvulling is, zeker voor hen, die aan de hand van deze tekst meer willen weten over geestelijke strijd.
      Ik vond het leuk om in je behandeling te merken dat je in het zendingsveld staat. Mijn ervaring is dat gebed daar veel concreter te zien is, meer ervaren wordt en sterker als noodzaak ervaren wordt.
      Gods zegen gewenst in je werk!

Plaats een reactie