Het zwaard van de Geest

de gladius
De legionair had drie mogelijke aanvalwapens:

  1. de pilum (Speer). Deze was goed om te werpen voordat de vijand op slagafstand was. Meestal had de legionair er twee van in zijn uitrusting
  2. de gladius (zwaard) een kort steekzwaard dat berucht was voor de enorme schade die er mee kon worden aangericht. Het zal beter zijn geweest dan de langere slagzwaarden waarmee je kon zwaaien en hakken. Hier kon je ook op korte afstand mee steken.
  3. De pugio of dolk. Waarschijnlijk bedoeld als tweede wapen, misschien als reservewapen voor wanneer het zwaard werd verloren.

Paulus noemt er maar één van: de gladius. Ook dit lijkt er op te wijzen dat als Paulus hier spreekt van de geestelijke strijd voeren hij het hoofdzakelijk heeft over standhouden en je verdedigen/beveiligen en niet over de aanval ingaan.

Wat vallen we aan
In het stuk gaat het over strijden tegen de boze. Deze tegenstelling zien we door de hele brief aan de Efeziërs heen (zie Efeziers 2 vers 1-3, 5 vers 11). De brief heeft aardig wat referenties naar de geestelijke wereld en de daar gevoerde strijd (Efeziërs 1 vers 20-22, 3 vers 10-12, 4 vers 8, 4 vers 27)

Het woord van God
het meest algemeen wordt het Woord van God geïnterpreteerd als de Bijbel. het kan echter ook slaan op Jezus zelf (Johannes 1 vers 1-5, 1 vers 14, Openbaringen 19 vers 13) of op een direct door God gegeven woord (profetie?). Het kan slaan op de Schrift zelf. Paulus zegt in 2 Timotheus 3 vers 16 dat de schrift door God uitgeademd is (gesproken).

Wat duidelijk is, is dat het gaat om de openbaring van God, door Jezus, of door een direct woord. Praktisch gezien is in deze context voor mij de Bijbel de belangrijkste optie ( zie ook 2 Timotheus 3 vers 15-17).

Hoe hanteren wij het zwaard
Door het te hanteren.  Lees de bijbel (vier hoofdstukken per dag (10 minuten tot een kwartier) is gelijk aan de hele bijbel in een jaar), Leer belangrijke verzen uit je hoofd (wat staat er in Johannes 3 vers 16?). Des te meer je er in leest, des te groter de kans dat in situaties passende gedeeltes in gedachten komen.

[Terug]

Plaats een reactie