De helm des heils


Cassis van een centurion

De cassis
De helm had twee functies:

Het beschermde het hoofd van de legionair.

Het onderscheidde de ranken. De cassis van een centurion (leider van 100 man) was duidelijk anders. Deze had een (dwarsgeplaatste) pluim. Dit maakte dat de soldaten duidelijk konden onderscheiden waar hun centurion was op het slagveld. De noodzaak van het beschermen van het hoofd moge duidelijk zijn. Niet alleen stuurt het hoofd het lichaam (de hersenen), ook zitten hier de zintuigen: de ogen de oren, de neus. Hierdoor was een soldaat die gewond raakte aan zijn hoofd kwetsbaar.

wat beschermt de helm (geestelijk)
Paulus ziet Christus als het hoofd van de gemeente (zie Efeziërs 4 vers 15-16). Aan Hem ontleent het hele lichaam zijn kracht. Je zou kunnen zeggen dat je coördinatie, je kracht, maar ook je contact met de wereld (zintuigen) beschermd worden.

wat is heil
Heil is de redding. Dit is in Efeziërs een bekend thema. We zijn gered uit de doodsheid van een leven zonder God (Efeziërs 2 vers 1-5) Wij zijn gered van het vreemdeling zijn voor God (Efeziërs 2 vers 19). Redding heeft te maken met het oordeel van God voor wie iedereen te kort schiet (Romeinen 3 vers 23 tot 25). Wij zijn hiervan gered. Dit heeft nu al zijn resultaat. Want wij zijn nu al gekend door God.

Hoe zet je de helm van het heil op
Hier wordt veel nadruk aan gegeven door Johannes, de zekerheid van je heil. Je leest het in 1 Johannes 5 vers 13. Je zou kunnen zeggen dat het gaat om het antwoord dat je geeft op de volgende vragen:

Weet jij of jij naar de hemel gaat als je vadaag zou sterven?

Als je vandaag sterft, je verschijnt voor God en Hij vraagt: waarom zou ik je toelaten tot mijn hemel? Wat zou jouw antwoord zijn?

Zekerheid van je heil kun je halen uit de Bijebl (zie Johannes 5 vers 24). Maar het gaat er om of je het zelf gelooft. Doe je dat, weet je zeker dat je gered bent. Doe je dat niet, dan zul je blijven twijfelen. En twijfel kan verlammend werken.

[terug]

Plaats een reactie