Stelt u dan op…

Het beeld van een soldaat, die zich opmaakt voor de strijd en zijn uitrusting aantrekt is een aansprekend beeld. Voor mijzelf was de gedachte om elke dag weer de geestelijke wapenrusting aan te trekken een aanstekelijke gedachte. Het is interessant. Hoe pas je elke uitrustingstuk op een geestelijke manier toe? Hoe trek je een geestelijk harnas aan/ Hoe zet je een geestelijke hem op? Het liefst gaan we de diepte in op al deze aspecten. We maken ons klaar om ten strijde te trekken.

Er is echter volgens mij één element dat onderbelicht raakt. En dat is dat Paulus zegt dat we de wapenrusting aan moeten doen om stand te kunnen houden tegen de aanval van de boze in.

Dat stand houden van soldaten is een indrukwekkend iets. Het zal ook veel te zien zijn geweest in Efeze. De stad van de tempel van Artemis met het beeld dat uit de hemel is gevallen (zie Handelingen 19 vers 35). Hier zullen massa’s mensen op afgekomen zijn geweest. En het kan niet anders dan dat de Romeinen regelmatig moeten hebben opgetreden. Om relletjes op te breken. Om mensen te ontzetten. Dit gebeurde meestal door een kleine groep die standhield tegen de massa dooer een speciale taktiek: de testudo of schildpad. Hierbij bleef de groep dicht bij elkaar. Ze schermden alle kanten, inclusief de bovenkant af met hun schild. Zo konden ze goed standhouden. Zo konden ze veilig door een massa heen dringen.

Hier gaat het dus om iets anders. het gaat er niet om dat wij, ieder van ons onze wapenrusting aan doen en de strijd ingaan. Het gaat er om dat we samen standhouden. dat we elkaar afschermen. Dat we samen optrekken.

We hebben elkaar nodig. Standhouden doen we als gemeente, als groeigroep, als bijbelstudiegroep. En dan is het indrukwekkend hoe een kleine groep kan standhouden tegen een hele massa. Hoe we als kleien groep elkaar kunnen helpen om met God, voor God te leven.

We hebben elkaar nodig…

[Terug]

Plaats een reactie