De voorsabbat


Markus 15 vers 42 en 43

En toen het reeds avond geworden was, kwam, omdat het Voorbereiding, dat is de voorsabbat, was, Jozef van Arimatea, een aanzienlijk lid van de Raad, die ook zelf het Koninkrijk Gods verwachtte; en hij waagde het naar Pilatus te gaan en het lichaam van Jezus te vragen.

Lukas 23 vers 53 en 54

En na het te hebben afgenomen, wikkelde hij het in linnen en legde Hem in een rotsgraf, waarin nog nooit iemand gelegd was. En het was de dag der voorbereiding en de sabbat brak aan.

Johannes 19 vers 31 tot 33

De Joden dan, daar het Voorbereiding was en de lichamen niet op sabbat aan het kruis mochten blijven – want de dag van die sabbat was groot – vroegen Pilatus, dat hun benen gebroken en zij weggenomen zouden worden. De soldaten dan kwamen en braken de benen van de eerste en van de andere, die met Hem gekruisigd waren; maar toen zij bij Jezus gekomen waren en zagen, dat Hij reeds gestorven was, braken zij zijn benen niet,

Johannes 19 vers 41 en 42

En er was ter plaatse, waar Hij gekruisigd was, een hof en in die hof een nieuw graf, waarin nog nooit iemand was bijgezet; daar dan legden zij Jezus neder wegens de Voorbereiding der Joden, omdat het graf dichtbij was.


Er wordt in de Evangeliën nog een dag genoemd, tussen het Pesach dat Jezus vierde en het begin van het feest van de ongezuurde broden in: de voorbereiding der Joden of de voorsabbat. Op zich is het geen feestdag, maar de tijd die je moet nemen om de zaken voor de sabbat voor te bereiden, zodat je op de sabbat niet hoeft te werken.

Johannes benoemde ook nog dat deze sabbatsdag groot was. Dit kan drie dingen betekenen:

  1. De sabbat zelf is een grote dag in rang. In dit geval kan het er op duiden dat dit geen weeksabbat, maar een feestsabbat is.
  2. Het kan ook op de grootte in tijd slaan. Deze feestsabbat wordt opgevolgd door de weeksabbat. Deze sluiten naadloos aan, of overlappen elkaar zelfs, zodat ze praktisch gezien een lange sabbat van twee dagen vormt. Als de lichamen deze tijd aan het kruis blijven hangen zullen ze al aardig gaan ruiken. Dit is dus geheel een praktische reden.
  3. Het zou er ook op kunnen slaan dat de voorbereidingen, die nodig zijn voor deze dag veel zijn. In dat geval zullen ze de tijd ook hebben willen inkorten om ook aan de voorbereidingen toe te komen.

Betekenis

Er zijn altijd voorbereidingen nodig voor de sabbat. Denk maar aan eten. In de woestijn moest het volk de dag ervoor een dubbel deel van het manna rapen (zie Exodus 16 vers 22 tot 24). Deze sabbat, op de vijftiende Nisan, had nog meer voorbereidingen. Op deze dag moest het hele huis gereinigd worden van onder andere het zuurdesem (zie Exodus 12 vers 19).

Wat betreft het sterven en de opstanding van Jezus.

Op deze dag stierf Jezus en werd Hij begraven. Ondanks dat Hij al gezalfd wordt bij de begrafenis, willen een aantal vrouwen Hem later nog een keer zalven. Het zalven is trouwens niet bedoeld om het lichaam te preserveren, maar om de stank bij de ontbinding te maskeren.

In Lukas 23 vers 55 lijkt het of de vrouwen dezelfde dag de specerijen klaar hebben gemaakt. Markus 16 vers 1 geeft weer aan dat zij dit na de sabbat deden. Dit was dan op de zaterdagavond, de avond van Nisan 17. In beide gevallen wachten ze tot Nisan 17 in de ochtend, na de sabbat, om naar het graf te gaan.

Plaats een reactie