Woensdag Nisan 13

Vanavond begint Nisan 14, de dag van Pesach. Deze avond is de traditionele avond van de Pesachmaaltijd. De discipelen zoeken dan ook een plek om die avond Pesach te vieren.

Vandaag, gisteren en eergisteren zijn dagen waarin Jezus in en rond de Tempel onderwijs geven en op verschillende momenten een geschil heeft met de afgevaardigden van het Sanhedrin. Deze proberen Jezus te vangen op een fout. Onderwerpen als de keizer (zie Lukas 20 vers 20 tot 26), de wet (zie Mattheus 22 vers 34 tot 40), leven na de dood ( zie Lukas 20 vers 27 tot 40) worden hiervoor gebruikt.


Mattheus 24 vers 1 en 2

En Jezus ging weg en vertrok uit de tempel; en Zijn discipelen kwamen naar Hem toe om Hem op de gebouwen van de tempel te wijzen.

Jezus antwoordde en zei tegen hen: Ziet u dit alles? Voorwaar, Ik zeg u: hier zal niet één steen op de andere steen gelaten worden die niet afgebroken zal worden.


Hij wist het.

Nog voordat Hij naar Jeruzalem ging voor Pesach wist Hij het. Toen Hij op een ezel Jeruzalem binnenkwam en zo het Messiasschap claimde wist Hij het.

Men zou Hem afwijzen.

Ze zouden Hem oppakken en aan de Romeinen geven om gekruisigd te worden. Ze zouden er op aandringen. Ze zouden vertellen dat ze alleen de keizer als Koning accepteerden.

Als de stadhouder weigert, de verantwoording voor de kruisiging niet wil nemen, zijn zij het die zichzelf vervloeken: Laat Zijn bloed maar komen over ons en over onze kinderen! (Mattheus 27 vers 25).

Jaren later zou het gevolg van het verwerpen van Hem als Messias zijn uitwerking gaan krijgen. De Romeinse veldheer Titus verovert Jeruzalem en vernietigt de Tempel. En daar stopt het niet. Hij wist het. Jaren voordat dit gebeurde wist Hij het al.

Je kunt je misschien voorstellen dat het wrang voor Jezus is als Hij ziet hoe trots de discipelen zijn op de Tempel in al zijn grootsheid. Het doel van Herodes was om met deze Tempel één van de grootste, indrukwekkendste Tempels te maken in het Romeinse Rijk. Dit alles, waar ze zo trots op zijn, zal geheel vernietigd worden.

Waarom? Er zijn veel oorzaken aan te wijzen voor de reden dat Titus optrok en Jeruzalem belegerde. Zelf denk ik dat de hoofdreden is dat op de dag van morgen het volk hun Messias verwerpen, aan het kruis laten nagelen.

Het wachten is op de dag dat zij tot erkentenis komen dat Jezus de Messias is. Dat Hij de redder is van de wereld.

Dit geldt dus ook voor ons. Als we Jezus niet erkennen dan is niets wat waardevol is dat stand houdt.

Het is dezelfde vraag als gisteren. Wat is Jezus je waard?

Plaats een reactie