Het pantser der gerechtigheid

Lorica Segmentata
Lorica hamata

Het pantser
Het pantser van de legionair bestond uit een “lorica hamata” (maliënkolder) of uit een “lorica segmentata” . De laatste bestaat uit aaneengevoegde stalen platen. Ze beschermden de borstkas en ingewanden van de legionair.

Wat beschermt het pantser geestelijk?
De borst en buik worden gezien als de zetel van het gevoel. Het pantser beschermt dus ons gevoel, dat wat ons tot een mens maakt. Je ziet dit terug in Lukas 7 vers 13. Hier staat dat Jezus met ontferming werd bewogen. het woord in het Grieks voor ‘met ontferming bewegen’ heeft met ingewanen te maken. Eigenlijk staat er dat de ingewanden van Jezus werden bewogen. We kennen het ook wel in Nederland: “daar draait je maag toch van om”.

Wat is gerechtigheid
In het begin schiep God de hemel en de aarde. Vervolgens brengt Hij orde in de chaos. Hij laat alles volgens een plan lopen. Vanaf dat moment lezen we in de Bijbel de geschiedenis van hoe de mens elke keer weer afdwaalt van de weg die God wil dat ze gaan. het begint bij het paradijs, we zien het bij de zondvloed. Vervolgens gaat God zijn weg met Abraham en zijn nageslacht. In de Bijbel komt gerechtigheid naar voren als de orde, de weg zoals God die heeft bedoeld. Deze orde kristalliseert zich in het verbond van God met Israël. Israël is de rechtvaardige tegenover de volken die dwalen.
Het naleven van het verbond wordt steeds meer op de persoon gericht. Dit is een tendens die zich in het judaïsme voortzet in de verwachting van rechtvaardigheid door het naleven van de wet. Eigenlijk schuift de relatie tussen God en mens meer naar de achtergrond en komt de naleving van Gods wet steeds meer op de voorgrond. Uiteindelijk loopt dit proces uit op het wetticisme van onder andere de Farizeeën.

Bij Paulus groeit het concept van gerechtigheid uit de botsing tussen zijn achtergrond/opvoeding en zijn bekering. Het lijkt dat Paulus de oplossing van dit conflict vindt door terug te gaan naar de tijd voor de wet. Hij komt dan uit bij het geloof van Abraham (zie Romeinen 4 vers 3, Galaten 3 vers 6). We zien ook bij Jacobus dat hij zijn idee van gerechtigheid bijschaaft aan de hand van dit idee (zie Jakobus 2 vers 23).
De naleving van de wet verschuift in Paulus’ gedachten van een voorwaarde om gerechtigheid te krijgen naar en voorwaarde voor de rechtvaardige; van een wortel voor gerechtigheid, naar een vrucht van gerechtigheid. Het gaat Paulus ook meer om de geest van de wet (Romeinen 13 vers 8-9), niet om de letter (2 Corinthiërs 3 vers 6).

Paulus idee over gerechtigheid vindt ik persoonlijk het mooiste verwoord in Efeziërs 2 vers 8-10):

Want door genade zijt gij behouden, door het geloof, en dat niet uit uzelf: het is een gave van God; niet uit werken opdat niemand roeme. Want zijn maaksel zijn wij, in Christus Jezus geschapen om goede werken te doen, die God tevoren bereid heeft, opdat wij daarin zouden wandelen.

Hoe doe je het pantser der gerechtigheid om
Een concrete aanwijzing is denk ik terug te vinden in 1 Johannes 1 vers 9: Indien wij onze zonden belijden, Hij is getrouw en rechtvaardig, om ons de zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid. Als wij onze zonden belijden zal Hij onze gerechtigheid zijn. Je zou ook kunnen kijken naar toewijding: Galaten 2 vers 20 Met Christus ben ik gekruisigd, en toch leef ik, (dat is), niet meer mijn ik, maar Christus leeft in mij. En voor zover ik nu (nog) in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God, die mij heeft liefgehad en Zich voor mij heeft overgegeven.

Een heel mooi beeld vind ik het beeld van de rechtvaardiging van Jozua in Zacharia 3 vers 1-10. De hogepriester Jozua staat voor de engel des Heren en wordt door satan aangeklaagd. God neemt het echter op voor Jozua, geeft hem schone kleren. Ik denk dat het niet moeilijk is om je in Jozua te verplaatsen. Als in Gods aanwezigheid komt (in gebed, bijbelstudie, aanbidding) dan lijken je zonden, je tekortkomingen duidelijk naar voren te komen, lijken ze je aan te klagen. Het is goed om dan te weten dat God het voor ons opneemt, ons reinigt. Het enige wat wij hoeven te doen is in Hem te geloven en onze zonden aan Hem toe te geven. Dan mogen we weten dat Hij ons reinigt van alle ongerechtigheid.

[terug]

Plaats een reactie